Bang! arkitekter | MII

  • 30 sep


  • Bang!

MII

MOSQUE IN REYKJAVIK

 

The Challenge

When we began to analyze the idea of the mosque, we had to ask to ourselves: what is the character of the events that such a space contains? In order to answer this we revised the traditional old mosques with the idea of reinterpreting the spaces inside of them and trying to adapt that to our time by rescuing the forms, symbols and spirituality and adapting it to modern times, the weather and the city.

 

Conceptual description

The act of praying is a spiritual and mental state where we place ourselves in the presence of a divine being in its pure form. This act is accompanied by a tour which begins when we gradually leave behind everyday life in order to turn to the depths of our souls- a meditative state of mind where only peace gives us shelter.

From this observation, we established that the access to the worship area is a spiritual procession where the mundane is left behind, and you gently access this state of peace.

This procession is reflected in the empty space generated between the columns grids of the interiors of the traditional mosques. In our proposal, this empty space inverts itself to the exterior and thus becomes the starting point of the spiritual journey. It allows the user to discover the mosque and gently enter a meditative state.

Spatial organization scheme

The worship area, which is an elevated and reflective volume surrounded by pillars, becomes a mirage, an illusion: a floating volume in a universe of peace and prayer.

The mosque is organized around a central space, which generates the accesses as well as it organizes the perimeter circulation that gives rise to the different rooms and fills the program with light and dynamism. Green axes from the adjacent park pierce the program in the first floor. It makes the mosque a place of sharing and meeting

The axis, which directs to the Qibla, is kept through the entire program transforming each room to a room of worship in itself.

Materiality and bioclimatic strategy

The structure of the base of the mosque is made of reinforced concrete and the worship area is structured in wood. The deck is a curved wooden beam that generates the dome.

In the exterior, we propose a crystal façade creating the effect of a mirage, hidden between the pillars.

Towards the interior, the textures change. The idea is that the space should change and not be a reflection of the exteriors. We propose the use of textiles as facing, translucent and bright, but still separating us from the outside.

To the south, opaque walls generate greenhouse effects with the help of Trombe walls that bring in warm air into the mosque.

To the north, we use translucent walls and facing which in combination with the glass and textiles, help to fill the worship area with a soft light.

In the first floor the public areas are located in the southern façade under the terrain making reference to the classic Icelandic architecture with green roofs where the earth is an essential material to give shelter and thermic protection to the exterior walls help to isolate against the heat loss and give more privacy to the program.

The first floor plate is pierced by green strips in order to give natural light and ventilation to the program and connection to the adjacent green areas.

Conclusion

The architectural project is an input to the area, connecting the mosque to the future programs and future development plans.

The formal language of the mosque purifies and synthesizes the references of the traditional mosque, stripping it of all vanity to show itself pure and humble. It becomes an icon building easily recognizable and identifiable and gives the user a unique and spiritual spatial experience.

 

 

 

År: 2015

Team: Bang! +C.Costa+T.Mascaro

Sted: Reykjavic_Iceland

Status: Konkurranse